• slide
  • SONY DSC

Jednání obecního zastupitelstva v historii

Autor: Publikováno: 16. 2. 2016 Štítky:

Jednání obecního zastupitelstva probíhala na různých místech v Krusičanech, Chářovicích, Podělusích a Týnci, většinou v místnostech obecního úřadu, někdy i na jiných místech, jako 26. 8. 1910, kdy proběhla slavnostní schůze zastupitelstva v Týnci v místnostech hostince Františka Korbela u příležitosti již zmíněného zvolení starosty Jana Korbela okresním starostou v Neveklově.

V 1870–1890 byl starostou František Doležal, rolník z Krusičan. Když na počátku roku 1890 zemřel, převzal jeho úřad první radní Jindřich Micka z Týnce. Ten ihned dostal nařízení od c. k. okresního hejtmanství v Benešově, aby bylo doplněno zastupitelstvo a proběhla i volba nového starosty.

001Starosta pan Jan Hašek – Krusičany č.p. 14 Zvolen byl jednohlasně Jan Hašek (na deset měsíců do řádných voleb), rolník z Krusičan. V řádných volbách byl poté opětně zvolen a ve funkci setrval do roku 1895, kdy ho vystřídal ve funkci první radní Josef Pazdera, rolník z Chářovic (starostou 1895–1901). Zde, ale nastávají velké problémy s obecními účty, první problémy se objevily v průběhu roku 1894. Zjistily se různé resty a nedoplatky u starosty J. Haška. I proto 28. 5. 1895 odstoupil z funkce. V listopadu 1895 se zastupitelstvo jednohlasně usneslo, že pokud bývalý starosta nepředloží všechny účty a nevysvětlí různé záležitosti, tak se bude celá věc řešit soudně. Na jednání byl i zástupce konopišťského velkostatku Theodor Kožaný. Celý problém se pak vlekl až do roku 1902 a v případu byla celá řada nesrovnalostí. Mezi lety 1895–1900 se nevyřešilo téměř nic, navíc se resty týkaly i dalších členů bývalého zastupitelstva a i nového starosty Josefa Pazdery. Šlo hlavně o nesrovnalosti u obecních přirážek k daním a u výběru školního paušálu (školného) za školní rok 1894/95. Chyba se určitě stala při předávání obecních účtů v roce 1895 mezi J. Haškem a J. Pazderou, každá strana pak často tvrdila něco jiného. Po roce 1901 sporné zůstávalo vykázané školné za rok 1894/95, kde došlo k rozdílu, nedoplatku (221,33 zl). Celá záležitost nakonec v roce 1902 skončila neurčitě, k soudnímu jednání nedošlo. Podle dochovaných pramenů se dá říct, že hlavním problémem bylo špatně vedené účetnictví. Nikdo se tedy neobohatil na úkor obce.

 

  • Starosta pan Jan Hašek , Krusičany č.p. 14

Od roku 1886 jsou dochovány zápisy z jednání obecní rady a zastupitelstva Krusičan. Zastupitelstvo řešilo v těchto letech spoustu drobných místních záležitostí. Často byly projednávány záležitosti fondu chudých. Hlavním příjmem tohoto fondu, obdobně jako v jiných obcích, byla obecní přirážka k daním. Zpočátku byla nízká (5 procent v roce 1886), pak se zvyšovala a dosáhla svého maxima v letech 1906–1909 (18 procent), před první světovou válkou se mírně snížila. Častým tématem schůzí byly také opravy a stavby lávek, mostů a rybníků. Dále volby místní školní rady v Týnci, pravidelně se projednával rozpočet obce a jeho plnění. Pravidelná i problematická byla jednání s velkostatkem, v roce 1902 obec s velkostatkem vedla spor ohledně zamezení cesty na školní pole, kdy obec považovala tuto cestu za veřejnou. V roce 1909 zase ředitelství velkostatku neschválilo lámání kamene pod hradem v Týnci a na jiných lokalitách. Protože většina pozemků v okolí patřila konopišťskému velkostatku, tak byla velmi častá jednání kvůli různým stavbám a cestám, důležitá třeba byla výměna veřejné cesty podél arcivévodského hotelu v roce 1906. Stejně jako jiné obce na Benešovsku i zde obyvatele trápilo ohrazení cest vedoucích přes konopišťské panství.